Composiet facing?

/Composiet facing?
Composiet facing? 2017-10-24T22:41:18+01:00

De voor- en nadelen van porselein facing en composiet facing

Er bestaan twee soorten facings, namelijk de porseleinen en de composiet facings. Bij allebei horen natuurlijk een aantal voor- en nadelen.

Voordelen porseleinen facings:

Het voordeel van porseleinen facings is dat ze niet verkleuren, zelfs niet op de lange termijn. Dit zorgt ervoor dat het er heel natuurlijk uitziet en er ook zo uit blijft zien in de toekomst. Daarnaast is het zeer lichaamsvriendelijk.

Porseleinen facings worden zeer nauwkeurig gemaakt in een tandheelkundig laboratorium. Het maken van een porseleinen facing gebeurt dus buiten de mond. De facings zijn van een glad materiaal waardoor de lippen er gemakkelijk overheen vallen. De kleur van de facing is heel nauwkeurig te bepalen en dit gebeurt in overleg met jou. Porseleinen facings zijn erg duurzaam bij normaal onderhoud en gebruik, ze hebben dezelfde lange levensduur als kronen.

Nadelen porseleinen facings:

Een nadeel van porseleinen facings is dat ze duurder zijn dan composiet facings, ook zijn er minimaal 2 zittingen nodig. Daarnaast kan het als een nadeel gezien worden dat voor het plaatsen van een porseleinen facing een stukje van de tand zal moeten worden afgeslepen.

Voordelen composiet facing:

Het grootste voordeel van een composiet facing is dat ze relatief goedkoop zijn en ook in een zitting zijn te vervaardigen. Een ander voordeel is dat er voor het plaatsen van een composiet facing niets of weinig van de tand afgeslepen hoeft te worden.

Nadelen composiet facings:

Echter er zijn ook nadelen aan de composiet facing. Composiet verkleurt namelijk relatief snel, de verkleuring is vergelijkbaar met de verkleuring van plastic. Daarnaast lijken tanden vaak boller, dit komt doordat er niet aan de tand is geslepen maar er wel materiaal op wordt aangebracht. Door deze bolling ziet het er niet natuurlijk uit en kan het voor de lip soms lastig aanvoelen.

Ook komt het vaak voor dat composiet facings een dof uiterlijk hebben. De afwerking van composiet facings vindt plaats in de mond en is daarom ook minder secuur dan een afwerking buiten de mond. Een veel voorkomend gevolg hiervan is geïrriteerd tandvlees. Een ander nadeel is dat de facings een uiterlijk hebben dat vergelijkbaar is met plastic. Daarnaast heeft een composiet facing een veel kortere levensduur dan porseleinen facings.

In onze kliniek maken wij alleen maar porseleinen facings!

 

­­